www.nukutvi.se

Direktlänk till inlägg 29 mars 2012

Rallylydnad

Av Kicki - 29 mars 2012 07:35

Dagen igår blev en av årets mer hektiska. När jag hoppade av bussen hämtade Lars mig och hade middag med sig så att jag hann äta på vägen hem. Sen hämtade jag upp Rotax, hundgodis, klicker, vatten, å bytte kläder, innan vi körde raka vägen mot stan igen. Idag var det ju dags för vår första rallylydnadskurs! Rallylydnad är något nytt för både Rotax och mig, men jag har läst lite på internet i alla fall så jag visste ju ungefär vad det handlade om.


Rotax kan sitt och ligg sen innan. Dessa två saker kan han i och för sig riktigt bra, i olika positioner och även på avstånd, men i övrigt har han inte så många färdiga färdigheter så att säga. Vi missade ju första kurstillfället där de tränade på högersvängar, och idag tränade vi på fyra olika skyltar där hunden ska sitta framför och sen sätta sig vid sidan, antingen genom att gå in vi sidan direkt, eller gå runt föraren, och så lite variationer på det.


Jag blev snabbt rätt förvirrad av mig själv. Helst ville jag klicka in så mycket som möjligt och träna operant, dvs. vänta tills hunden erbjuder en del av rätt beteende och belöna därifrån så att hunden upprepar beteendet. Förutom att detta kan ta rätt lång tid med en lite ovan hund, så blev Rotax även väldigt trött av att behöva tänka så mycket. I Rallylydnad får man ju dessutom använda hjälper och visa hunden med handen och ha godis. Däremot får man inte fysiskt flytta hunden, använda kopplet eller tillrättavisa hunden. det slutade med att jag visade honom rätt mycke och det fungerade riktigt bra det med.


Vi fick till momenten något så när bra, men tränade egentligen inte med fokus på att klara varje del utan snarare att lägga ba grunder för delmomenten som ingick. Rotax verkade i alla fall tycka att det var riktigt skoj, och det här tror jag verkligen är en "lydnadsgren" som passar t.ex huskies, stor variation, mycket belöningar och en lite roligare matte (jämfört med hur pass stel man behöve vara i vanlig lydnadsträning). Rallylydnad ska helt klart vara en av våra sommaraktiviteter!


När vi kom hem efter en rolig kurs och jag gick bort till soptunnan med lite skräp, så hörde jag hur det knastrade under fötterna. Klockan var just före åtta på kvällen och det var inte riktigt mörkt ännu, men alldeles klart ute. När jag stampat runt lite mer i snön insåg jag att spåren faktiskt hunnit frysa, från eländiga +8 på dagen och alldeles för mjuka spår, till spår som faktiskt gick att använda. Jag skyndade mig att sela ut hela 7-spannet och så drog vi en sväng på 1,4 mil ungefär. Rotax fick prova Mintus Jeff King-sele, och gå i led med Kaela. Selen passade riktigt bra, blir fler såna!


Han och Kaela skötte sig fint i led och det märktes ännu tydligare nu hur mycket Kaela har mognat under året som gått. Istället för att fastna i tankebanor så lyssnar hon nu riktigt bra på vad jag säger, även om hon själv tänkte något annat först. Duktiga tjejen! När vi kom ner mot älven var det lite mjukare före så de tyngre hundarna trampade igenom ibland och slet av sina nacklinor. Sen i höstas har jag börjat ha nacklinorna fästa vid hakarna med små buntband. De går lätt av om de belastas så hundarna slipper otäcka ryck i nackarna, och går snabbt att byta ut. Denne kväll orkade jag inte byta ut dem utan de fick gå utan nacklinor vilket fungerade riktigt bra de med. När vi kom hem och alla hundar selats av och kollats tassarna på, var klockan 22.00 och det var hög tid att springa mot sängen. Pust. Intensiv men rolig dag!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kicki - 10 maj 2013 08:49

Det känns lite underligt att skriva det här - ,men det är hög tid! Vi har flyttat vår hemsida och alltså även bloggen till http://nukutvi.wordpress.com men det går även att hitta dit via www.nukutvi.se fortfarande. De fem år vi har skrivit ihop här v...

Av Kicki - 31 mars 2013 17:01

Idag blev det bara en kort liten grilltur för oss, jag  med hundarna och sambon med skotern. Riktigt skönt i alla fall och vi hann med lite sol innan det började snöa. Hundarna verkade sugna på att springa men fick nöja sig med att springa ett par ki...

Av Kicki - 31 mars 2013 08:05

  Igår packade vi in oss i bilen - en rätt fantastisk packning om jag får säga det själv - 3 personer, 2 skotrar, en hundsläde, 7 hundar, och passande packning i vår Passat med släp + liten taxbox. Vi körde de 4-5 milen till Skoterhotellet i Umn...

Av Kicki - 29 mars 2013 21:26

Idag fick Giela följa med på sin första "fjälltur" på länge. Jag minns inte riktigt när hon senast var ovan trädgränsen men det var nog rätt länge sen då hon inte varit med på de lite mer fysiskt krävande turerna de senaste åren. Även om sträckan int...

Av Kicki - 28 mars 2013 16:20

Blev det så här istället. Skoter, släde, hundar och packning i en något överlastad bil. Glad påsk på er! ...

Presentation


Jag heter Kicki och bor med mina 7 draghundar och sambo utanför Boden. Vi lever för draget och underbara äventyr tillsammans!

Länkar

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Besöksstatistik

Kategorier


Ovido - Quiz & Flashcards